Dhal a' la Kozi. Tak to się nazywa bo przepis dostałem od Koziego, czyli Przemka Kozłowskiego. Jest to mega fajna potrawka-szybka, prosta i niskobudżetowa dlatego puszczam dalej w eter.
Skladniki: 1szklanka czerwonej soczewicy,1 cebula, 3 ząbki czosnku,1 łyżka kurkumy, 1 łyżka imbiru, 1łyżka garam masala, szczypta soli.
Dodatki ode mnie: szczypta curry, szynka na masę, na koniec śmietana do zdjęcia powera i zagęszczenia.
Do garnka wrzucamy cebulę drobno pociętą, podsmażamy na maśle a najlepiej na maśle klarowanym ghee. Dodajemy przyprawy, tak żeby szkliły się z cebulką i szynką(opcjonalnie na masę). Dodajemy szklankę czerownej soczewicy(najlepiej jeśli ją chociaż 30 min namoczymy wcześniej). Dodajemy 2 szklanki wody. Gotujemy, wg przepisu po 15 min potrawka jest gotowa ale moim zdaniem fajnie jest na wolnym ogniu popykac potrawkę jakies 45-60min. Na koniec śmietana i wyżerka gotowa.
Dzięki Kozi!
Skladniki: 1szklanka czerwonej soczewicy,1 cebula, 3 ząbki czosnku,1 łyżka kurkumy, 1 łyżka imbiru, 1łyżka garam masala, szczypta soli.
Dodatki ode mnie: szczypta curry, szynka na masę, na koniec śmietana do zdjęcia powera i zagęszczenia.
Do garnka wrzucamy cebulę drobno pociętą, podsmażamy na maśle a najlepiej na maśle klarowanym ghee. Dodajemy przyprawy, tak żeby szkliły się z cebulką i szynką(opcjonalnie na masę). Dodajemy szklankę czerownej soczewicy(najlepiej jeśli ją chociaż 30 min namoczymy wcześniej). Dodajemy 2 szklanki wody. Gotujemy, wg przepisu po 15 min potrawka jest gotowa ale moim zdaniem fajnie jest na wolnym ogniu popykac potrawkę jakies 45-60min. Na koniec śmietana i wyżerka gotowa.
Dzięki Kozi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz