maciej moskwa |moskwa.mail@gmail.com|+48603954750|fotograf|gdansk|trojmiasto

16/04/2012

Dhal a' la Kozi. Tak to się nazywa bo przepis dostałem od Koziego, czyli Przemka Kozłowskiego. Jest to mega fajna potrawka-szybka, prosta i niskobudżetowa dlatego puszczam dalej w eter.

Skladniki: 1szklanka czerwonej soczewicy,1 cebula, 3 ząbki czosnku,1 łyżka kurkumy, 1 łyżka imbiru, 1łyżka garam masala, szczypta soli.

Dodatki ode mnie: szczypta curry, szynka na masę, na koniec śmietana do zdjęcia powera i zagęszczenia.

Do garnka wrzucamy cebulę drobno pociętą, podsmażamy na maśle a najlepiej na maśle klarowanym ghee. Dodajemy przyprawy, tak żeby szkliły się z cebulką i szynką(opcjonalnie na masę). Dodajemy szklankę czerownej soczewicy(najlepiej jeśli ją chociaż 30 min namoczymy wcześniej). Dodajemy 2 szklanki wody. Gotujemy, wg przepisu po 15 min potrawka jest gotowa ale moim zdaniem fajnie jest na wolnym ogniu popykac potrawkę jakies 45-60min. Na koniec śmietana i wyżerka gotowa.

Dzięki Kozi!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz